top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

CBDC v Evropské unii: Digitální euro - Diskrétní revoluce


Digitální euro
Digitální euro

1. Design & klíčové vlastnosti:

   Jak Evropa směřuje k digitální frontě, její zamýšlená Centrální bankovní digitální měna (CBDC) – Digitální euro – představuje jemnou kombinaci inovace a tradice. Mezi výrazné charakteristiky patří:

   - Hybridní struktura: Očekává se, že Digitální euro bude fungovat na základě dvouúrovňového systému s využitím jak Evropské centrální banky (ECB), tak komerčních bank pro distribuci.

   - Soukromí & bezpečnost: S vyvážením starostí o soukromí a opatření proti praní špinavých peněz se EU snaží nabídnout bezpečnější digitální měnu bez narušení důvěrnosti transakcí.

   - Omezená nabídka: K zabránění možným bankovním výběrům byl navržen strop pro držení Digitálního eura na občana.

 

2. Časový plán implementace:

   Počáteční zkoumání začalo kolem roku 2020, kdy ECB provedla vyčerpávající konzultační proces. Rozhodnutí ECB pokračovat dále je zřejmé poté, co Evropská komise 28. června 2023 zveřejnila návrh nařízení, kterým se zřizuje rámec usnadňující případné zavedení digitálního eura. Zveřejnila rovněž legislativní návrh na posílení statusu Digitálního eura jako zákonného platidla, po němž bude následovat případná pilotní fáze. Pokud bude schváleno, širší nasazení by mohlo nastat během půl desetiletí.

 

3. Rychlý ale tichý postup:

   Evropská unie, věrná své diplomatické finese, si udržuje své snahy o CBDC v ústraní. Avšak rychlost postupu je v rozporu s jejím klidným vystupováním. Tento nízký profil zajišťuje soulad zúčastněných stran bez vyvolání tržních vln, ale tempo vývoje signalizuje evropské odhodlání zůstat významným hráčem v digitální finanční éře.

 

V podstatě trajektorie CBDC Evropy zdůrazňuje taktický postup – zavádění modernosti při zachování typicky evropské opatrnosti.

Commentaires


bottom of page