top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

CBDC v Rusku


CBDC
CBDC

Digitální měna centrální banky (CBDC) je digitální forma suverénní měny dané země, vydávaná a regulovaná její centrální bankou. Na rozdíl od decentralizovaných kryptoměn jako je Bitcoin, CBDC funguje v rámci stávající finanční infrastruktury a poskytuje oficiální elektronickou verzi bankovek a mincí daného státu. Její zavedení má za cíl modernizovat finanční systém, zvýšit efektivitu plateb a potenciálně čelit rostoucí popularitě soukromých kryptoměn, zároveň zajišťuje efektivitu měnové politiky a finanční stabilitu.


1. Design & klíčové vlastnosti:

Rusko se svým přístupem k centrální bankovní digitální měně (CBDC) snaží posílit finanční suverenitu země. Tato CBDC, známá jako Digitální rubl, je koncipována jako elektronická verze ruského rublu, což ovlivňuje jak její design, tak provoz. Mezi klíčové vlastnosti patří:

  • Centralizovaná architektura: Na rozdíl od decentralizované povahy většiny kryptoměn je Digitální rubl centralizován pod kontrolou Ruské centrální banky.

  • Dvouúrovňový systém: Komerční banky hrají roli při distribuci Digitálního rublu veřejnosti, což zajišťuje kombinaci účasti státu a soukromého sektoru.

  • Offline transakce: S ohledem na rozsáhlou geografii Ruska podporuje Digitální rubl offline peer-to-peer transakce, což je vlastnost poskytující flexibilitu v odlehlých oblastech.

2. Časový plán implementace:

Rusko bylo v procesu zavádění CBDC velmi důsledné a upřednostňovalo promyšlený postup. Předběžné diskuse a výzkum začaly koncem roku 2020. Do poloviny roku 2021 byl představen konceptuální rámec, což vyvolalo rozsáhlé konzultace s finančním sektorem, odborníky a veřejností. Pilotní fáze se očekává ke konci roku 2023 s širším spuštěním možná v následujících dvou letech, v závislosti na zjištěních z pilotní fáze a technických úpravách.

Vývoj CBDC v Rusku není jen inovací v měnových systémech; odráží geopolitickou změnu a přijetí digitální finanční architektury. Mezinárodní komunita bude pozorně sledovat, jak se Digitální rubl vyvíjí a jak se integruje do globálního finančního systému.

Na rozdíl od virtuálních měn, jako je bitcoin, se předpokládá, že digitální rubl bude představovat minimální riziko. Hlavně proto, že bude vydáván státním měnovým regulátorem a podporován tradičními penězi.

Mimochodem: CBDC nepochybně učiní přeshraniční transakce pohodlnějšími a méně potíží pro Rusko (alespoň při obchodování se spřátelenými státy). Ale ospravedlňuje to finanční systém s nulovým soukromím a totální centralizovanou kontrolou, který je tímto vytvářen? Zajímavá otázka.

Comments


bottom of page