top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Důsledky generativní AI pro talenty ve softwarovém průmyslu



Článek Důsledky generativní AI pro talenty ve softwarovém průmyslu od Jaye Bhatnagara, Jonathana Fricka a Aruna Gantiho, publikovaný 18. září 2023, se zaměřuje na to, jak AI změní softwarový průmysl, zejména funkce inženýrství a prodeje a marketingu. Téměř dvě třetiny softwarových inženýrů očekávají zvýšení produktivity o 20 % nebo více, přičemž mnozí již nasazují AI asistenty pro kódování. Asi 39 % softwarových společností uvedlo, že největší překážkou je nedostatek technických dovedností, takže časná investice do zdokonalení talentů by mohla poskytnout konkurenční výhodu. AI také pomůže automatizovat prodej menším firmám a spotřebitelům, umožňující chytřejší samoobslužné služby.

 

Tento článek je součástí Bainova technologického reportu pro rok 2023. AI slibuje zlepšení produktivity napříč odvětvími a obchodními funkcemi, s odhadem, že asi 20 % všech pracovních úkolů by mohlo být dokončeno rychleji a se stejnou kvalitou za pomoci generativní AI.

 

V softwarovém průmyslu, funkce inženýrství a go-to-market (GTM) jsou mezi oblastmi, které mají největší šanci těžit z AI v následujících 18 měsících. Technologie změní způsob, jakým se práce vykonává, a také mix talentů a dovedností potřebných k jejímu uskutečnění.

 

Protože tyto zisky produktivity jsou přístupné každé společnosti, je nepravděpodobné, že by technologické firmy byly strukturálně ziskovější. Společnosti budou místo toho pravděpodobně cítit konkurenční tlak využít zisky produktivity k vytvoření nového produktu – a vytvořit jej rychleji, aby udržely krok s trhem nebo jej překonaly. Zatímco malá část zisků produktivity AI může plynout na čistý zisk, většina bude pravděpodobně reinvestována do podnikání.

 

Softwaroví inženýři vidí potenciál generativní AI v porozumění, vývoji, testování a dokumentaci kódu, stejně jako ve zlepšení kvality dat a vytváření uživatelských příběhů, které artikulují, jak funkce poskytne hodnotu. Firmy budou potřebovat integrovat komerční velké jazykové modely (LLM) – nebo v některých případech vyvíjet vlastní LLM – aby využily AI a její potenciál produktivity. Protože se talentový mix pravděpodobně posune, bude důležité věnovat se zdokonalení stávajícího pracovního týmu.

 

Generativní AI změní způsob, jakým společnosti uvádějí na trh své produkty a služby, protože umožňuje významnou automatizaci v každém kroku životního cyklu zákazníka. Mezi výkonnými pracovníky GTM, kteří jsme je dotazovali, 64 % věří, že prodej spotřebitelům zažije významnou míru automatizace v následujících dvou letech, částečně proto, že jsou méně přizpůsobené. Automatizace v obchodních prodejích se bude lišit podle segmentu, ale 40 % výkonných pracovníků GTM vidí velký potenciál pro automatizaci v prodeji malým a středním podnikům.

 

Žádná společnost si nemůže dovolit sedět zpět a sledovat, jak její konkurenti a dodavatelé nasazují generativní AI. Rychlé přijetí této technologie mění základy konkurence, a vyšší vedení by mělo nyní jednat, aby porozumělo jejím strategickým důsledkům. Většina společností bude muset výrazně investovat do talentu, aby využila generativní AI, najímání nových inženýrů a zlepšování schopností svého stávajícího pracovního týmu.


 


Comments


bottom of page