top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Historické zisky UBS a složitosti bankovních sloučení


Historické zisky
Historické zisky

V neuvěřitelném finančním obratu tohoto jara UBS, jeden z titanů bankovního světa, potvrdil nákup svého dlouholetého protivníka, Credit Suisse, v obchodě těsně přes 3 miliardy dolarů. Švýcarská bankovní krajina, známá svými opatrnými tradicemi a důkladným přístupem k financím, byla svědkem nevídané kapitoly.

 

V následujícím období UBS ohlásila ohromující zisk 29 miliard dolarů za druhé čtvrtletí. Tento zisk, největší čtvrtletní nárůst v bankovní historii, nebyl primárně odvozen od složitých finančních nástrojů nebo průlomových obchodních strategií. Namísto toho obrovská marže zisku vznikla díky účetnímu jevu nazývanému "badwill". Toto se stane, když organizace získá aktivum, v tomto případě jinou banku, za hodnotu nižší než je její skutečná hodnota. Tento rozdíl mezi cenou a hodnotou je pak zaznamenán jako nehotovostní zisk, což poskytuje finanční uznání skutečné hodnoty aktiva.

 

Nicméně, ačkoliv čísla vypadají optimisticky, cesta UBS k bezproblémové integraci Credit Suisse teprve začíná. Prognózy naznačují, že akviziční proces potrvá až do roku 2026. Na rozsáhlém seznamu úkolů UBS je především náročný úkol sjednotit domácí bankovní divizi Credit Suisse s vlastní bankou.

 

Ale každá mince má dvě strany. Zatímco UBS se raduje ze svých pozoruhodných ziskových marží, Credit Suisse zveřejnila poněkud znepokojivá čísla. Banka zaznamenala předzdanou ztrátu ve výši 4,3 miliardy švýcarských franků (4,9 miliardy dolarů) za stejné čtvrtletí. Tento významný deficit je připisován masovému odlivu zákazníků a bouřlivé fázi ve svém investičním bankovním sektoru.

 

Pro znalého pozorovatele nejsou takové příběhy o bankovních těžkostech následovaných znovuzrozením ničím novým. Ti v České republice si mohou vzpomenout na poněkud dramatickou záchranu Investiční a poštovní banky (IPB) ČSOB. V létě 2000, pod dohledem maskovaných speciálních policejních jednotek a jmenovaného správce CNB, bylo vedení IPB okamžitě zbaveno kontroly. ČSOB, dceřiná společnost KBC Bank, získala IPB za symbolickou cenu 1 Kč, ale ne bez státních záruk vysokých až 180 miliard Kč. ČSOB tak velmi výhodně přidala k svému portfoliu jednoho ze svých největších konkurentů.

 

Takové epizody, jak ve Švýcarsku, tak v České republice, zdůrazňují nepředvídatelný terén bankovního sektoru. Připomínají nám, že ve světě financí často následuje záchrana po nebezpečí a osudy se mohou skutečně změnit přes noc. Jak UBS pokračuje ve svém ambiciózním podnikání, čas ukáže, zda dokáže úspěšně překonat před sebou ležící výzvy.

Comments


bottom of page