top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Inovace v udržitelné výrobě potravin může pomoci nakrmit rostoucí světovou populaci a chránit planetu




Článek "Inovace v udržitelné výrobě potravin může pomoci nakrmit rostoucí světovou populaci a chránit planetu" se zabývá tím, jak mohou společnosti a investoři profitovat z inovací v oblasti udržitelné výroby potravin. Globální agropotravinářský systém čelí výzvám, jako je nakrmení rostoucí populace, snižování emisí a zvyšování odolnosti vůči klimatickým změnám, které by mohly představovat jeho největší příležitost.

Stephen C. Byrd, globální šéf výzkumu udržitelnosti u Morgan Stanley, uvádí, že agropotravinářské systémy jsou dnes zodpovědné za až jednu třetinu emisí, a proto by z tohoto sektoru mělo pocházet 15% snížení emisí. S přechodem světa na nulové emise skleníkových plynů a s rostoucí populací, která dále zvyšuje tlak na dostupnou půdu pro produkci potravin, bude muset výroba potravin evolvovat tak, aby mohla nakrmit více lidí s menším využitím půdy a spotřebou energie.


Zásadními směry pro budoucnost potravin jsou přechod od tradičních masných produktů k alternativním, rostlinným proteinům, výroba a použití semen vyšší kvality a vyššího výnosu a zvýšení metod precizního zemědělství "precision farming". Tyto řešení nabízejí potenciál pro vysoký růst, atraktivní riziko-výnosové profily, významné výhody pro zákazníky a jsou podporovány příznivými politickými iniciativami.

Mezi klíčová řešení pro reinventivaci globálního agropotravinářského průmyslu patří alternativní proteiny, které mohou snížit emise a zároveň poskytnout více potravin pro masovou spotřebu. Zájem o tyto produkty výrazně roste v důsledku změn v preferencích spotřebitelů. Trh s alternativními proteiny by mohl růst přibližně o 20% ročně a dosáhnout 150 miliard dolarů do roku 2030.


Dalším důležitým směrem jsou nové produkty semen, která vyžadují méně hnojiv nebo jsou navržena tak, aby chránila plodiny a zároveň zvyšovala výnosy, čímž snižují využití půdy. Tato kategorie by měla růst asi o 8% ročně a dosáhnout 117 miliard dolarů do roku 2030.

Precizní zemědělství využívá data a technologie k zvýšení efektivity výroby potravin. Technologie, jako je proměnlivé vysévání semen, může zvýšit výnosy až o 15%, zatímco snižuje náklady o 8% a má silnou politickou podporu po celém světě.


Kromě alternativních proteinů, nových produktů semen a precizní zemědělství se objevují další možnosti, včetně produkce a spotřeby organických a přirozeně zdravých potravin, snah o zlepšení produktivity chovu hospodářských zvířat a vertikálního zemědělství.

Novější technologie se vyvíjejí a dosahují měřítka, zatímco zralejší segmenty průmyslu, jako jsou hnojiva, pesticidy nebo jiné produkty na ochranu plodin, uvidí pokles poptávky a pravděpodobně čelí větším regulačním tlakům kvůli jejich spojeným emisím a dopadům na životní prostředí. Například EU si klade za cíl snížit použití hnojiv o 20% a pesticidů o 50% do roku 2030.


Podle Byrda bude několik faktorů klíčových při určování, které společnosti by mohly mít největší dopad na pomoc při evoluci udržitelné výroby potravin, včetně škálovatelnosti, jejich příspěvku k zastavení klimatických změn a ztráty biodiverzity, jejich schopnosti poskytovat zdravou stravu pro masovou populaci a jejich růstových a návratových sazeb.




Comments


bottom of page