top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Jak AI může podpořit udržitelné investování




Článek "Jak AI může podpořit udržitelné investování", publikovaný 31. července 2023, se zaměřuje na rostoucí roli umělé inteligence (AI) v podpoře cílů ESG (environmentálních, sociálních a správních faktorů) a finančního výkonu investorů, přičemž zohledňuje potenciální rizika. Matthew Slovik, vedoucí globálního udržitelného financování u Morgan Stanley, zdůrazňuje, že integrace AI do udržitelného investování by mohla znamenat zásadní obrat ve schopnosti investorů navigovat složitou síť faktorů ESG. Díky analytickým schopnostem AI mohou investoři identifikovat společnosti s výrazným výkonem v oblasti ESG, minimalizovat rizika a formovat portfolia, která lépe odpovídají cílům udržitelnosti.


Investoři, kteří se zajímají o využití AI ve prospěch svých cílů udržitelného investování a ESG, by měli zvážit typy aplikací aktuálně dostupných na trhu, potenciální rizika a klíčové otázky, které je třeba položit při hodnocení těchto nových nástrojů.


Aplikace AI v udržitelném investování zahrnují použití strojového učení pro zlepšení přesnosti metrik ESG a AI poháněné satelitní snímání pro detekci negativních environmentálních vzorců. Rizika používání AI nástrojů pro investování do ESG zahrnují ochranu dat, spolehlivost a zkreslení modelu. Při posuzování užitečnosti AI pro udržitelné investování by investoři měli zvážit, proč je problém nejlepší řešit právě pomocí AI, a jaká data a správní mechanismy jsou vyžadovány.

Pokroky v umělé inteligenci, včetně strojového učení a zpracování přirozeného jazyka, mohou být mocnými nástroji pro investory zaměřené na udržitelnost, protože řada AI řešení slibuje pomoc investorům při navigaci finančních výkonnostních vyhlídek společností a faktorů ESG.


Investoři by měli při průzkumu AI nástrojů zvážit potenciální rizika, včetně ochrany dat a bezpečnosti. Protože modely AI vyžadují širokou škálu dat, která by mohla zahrnovat osobně identifikovatelné a citlivé informace, existují obavy, že AI může být použita k sledování soukromého chování, které by dokonce mohlo být veřejně dostupné prostřednictvím reverzního inženýrství.


Regulace bude důležitá pro snížení těchto rizik. "Vlády začínají tvořit legislativu pro používání technologie, i když mnohem pomalejším tempem než inovace a vývoj modelů AI a případů použití," říká Jamie Martin, vedoucí úřadu pro udržitelnost EMEA u Morgan Stanley. "Na čele stojí Evropská unie, která je blízko k přijetí jednoho z prvních zákonů na světě, který řídí umělou inteligenci. Příznivci legislativy EU očekávají, že povede cestu pro další globální regulační orgány."

Investoři by měli zvážit následující otázky při hodnocení AI nástrojů pro udržitelné investování: Jaký problém se AI snaží vyřešit? Jaké datové sady se používají? Jaké mechanismy správy dat a modelů jsou na místě? Proč je tato společnost správným vlastníkem tohoto řešení?




Comments


bottom of page