top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Mobilizace přechodu na nulové emise na globálních kapitálových trzích




Článek nazvaný "Mobilizace přechodu na nulové emise na globálních kapitálových trzích" od Alexiho Chana, vedoucího globálního bankovnictví udržitelnosti HSBC, a Adama Bothamleyho, globálního vedoucího trhů dluhového kapitálu HSBC, publikovaný 31. října 2022, zdůrazňuje klíčovou roli financí v podpoře přechodu k čisté nulové emisi. S odhadovanými náklady ve výši 120 bilionů USD potřebných v následujících třech desetiletích, z nichž více než 70 % by mělo pocházet ze soukromého sektoru, článek poukazuje na potřebu mobilizace obrovských kapitálových objemů nejen pro zelené aktivity, ale i pro dekarbonizaci vysoce emitujících průmyslových odvětví jako jsou ocelářství, cementářství, chemie, letectví a energetika.


Autoři zdůrazňují složitost přechodu v rozvíjejících se a rozvojových trzích, kde je zásadní zohlednit sociální a ekonomický dopad přechodu na společenství pod heslem "spravedlivého" přechodu. Financování přechodu v těchto trzích, které jsou hnací silou budoucího růstu emisí, vyžaduje uznání různých výchozích bodů a cest přechodu průmyslu.


Jedním z nových finančních nástrojů, který umožňuje společnostem veřejně sdílet strategie ESG, jako jsou plány přechodu, a financovat a motivovat cíle včetně dekarbonizace, jsou dluhopisy spojené s udržitelností (SLB) sustainability-linked bonds. Na rozdíl od zeleného financování SLB nespecifikují výnosy pro konkrétní environmentální projekty. Místo toho společnosti zveřejňují konkrétní cíle, jako je snížení emisí o určité množství nebo získání více energie z obnovitelných zdrojů do určitého data. Náklady na úroky z půjček se pak mění na základě toho, zda byly tyto cíle splněny.


SLB slouží také jako mechanismus zveřejňování. Cíle společností, které by jinak nemusely být veřejně známé, jsou uvedeny na veřejnost, aby trh mohl posoudit, a úspěch nebo neúspěch je přímo spojen s náklady na financování. V praxi je tržní disciplína klíčová. Investoři hodnotí SLB ve vztahu ke svým vlastním závazkům ESG a pokud emitenti nesplní, jejich přístup ke kapitálu bude ovlivněn a trh bude mít problémy s růstem.


Banky spolupracují prostřednictvím těles průmyslu, jako je Mezinárodní asociace kapitálových trhů (ICMA), s občanskou společností a investorskými skupinami, aby vytvořily robustní soubor standardů a rámců, které regulují SLB a zajišťují jejich integritu. Cíle SLB jsou posuzovány bankami s očekáváním, že budou ambiciózní a jádrem strategie ESG emitenta. Nezávislé instituce druhé strany pak cíle posuzují a validují, a pokrok vůči nim je také validován v souladu s průmyslovými rámcovými podmínkami.


SLB nejsou jediným řešením klimatické krize. Jsou novým, vyvíjejícím se a transparentním nástrojem, který může pomoci uvolnit kapitál pro přechod jako součást širší palety podpory udržitelného financování, která je stále ve výstavbě a vyvíjí se naléhavým tempem. Je správné, aby byly společnosti motivovány k správnému jednání dnes a jako součást širší strategie musí být poskytování udržitelných finančních řešení klíčovým prvkem, jak banky podporují své klienty v přechodu.


Pro HSBC zahrnuje tato širší strategie implementaci vlastních finančních a investičních zábran k operacionalizaci závazku k čisté nule. HSBC se zavázala k vědecky podloženému snižování financování fosilních paliv a aktualizuje své sektorové politiky včetně energetiky a odlesňování, aby byly v souladu s nejnovějšími vědeckými pokyny. Banka si klade vědecky podložené cíle pro financované emise sektorů do roku 2030, hodnotí plány klimatického přechodu svých klientů začínajícími nejvyššími emitujícími sektory a integruje klimatické riziko do procesů řízení rizik banky. HSBC také spolupracuje s průmyslovými subjekty, regulátory a centrálními bankami, vládami a dalšími zúčastněnými stranami finančního sektoru na trzích udržitelného financování, pokynech a standardech.


Kromě těchto opatření spolupracuje HSBC s průmyslovými partnery a vládami na podpoře výzkumu, financování a investic do kritických klimatických technologií, jako je čistý vodík, udržitelné palivo pro letectví, energetické úložiště nové generace a technologie odstraňování uhlíku – vše, co bude muset být vyvinuto a nasazeno ve velkém měřítku, aby pomohlo dosáhnout čisté nulové emise v nejtěžších sektorech pro dekarbonizaci.




Comments


bottom of page