top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Nové příležitosti pro generovanou umělou inteligenci v energetice a materiálech




Generativní AI otevírá nové možnosti pro přidání hodnoty k již existujícím formám AI a analýzy, a to zejména v sektoru energie a materiálů, který je díky své závislosti na datech a analýze pro inovace jedinečně postaven k využití těchto pokročilých technologií. Odhaduje se, že generativní AI může vytvořit dodatečnou hodnotu ve výši 390 až 550 miliard dolarů v nadcházejících letech.

Generativní AI přidává inteligenci do jakýchkoli dat, která mohou pak informovat rozhodování a potenciálně zkrátit dlouhé procesy na jedinou otázku, umožňuje pracovníkům získat dříve neznámé znalosti nebo schopnosti. V sektoru energie a materiálů, kde jsou procesy stále složitější a nuancovanější, gen AI nabízí řadu vzrušujících a netriviálních možných případů užití v oblastech těžby, ropy a plynu, chemikálií, zemědělství, energie a materiálů.


Jednou z hlavních výzev bude implementace případů užití, které přinášejí smysluplnou hodnotu pro organizaci. Lídři by měli pečlivě zvážit, zda je generativní AI správnou volbou pro řešení daného problému, i když modely informované generativní AI poskytly nové výhody v mnoha funkcích a jasný impuls ke status quo v jiných, problémy, které může pomoci řešit, nebyly vždy dříve neřešitelné a "tradiční AI" řešení (jako jsou jednodušší prognózy, modelování systému nebo optimalizační aplikace) byly často více než dostatečné a mohou být i nadále vhodnější.


Rizika spojená s generativní AI jsou významná a pestrá. Mezi tato rizika patří přesnost, bezpečnost, soukromí, spravedlnost a právní otázky. Energetický a materiálový sektor by měl být obzvláště obezřetný ohledně potenciálního rizika nedostatečné přesnosti počátečních modelů, zejména vzhledem k potenciálním důsledkům nepřesného výstupu. Lidský operátor by měl zůstat v smyčce a měl by být konečně zodpovědný za provozní rozhodnutí informovaná generativní AI.


Při zvažování prioritizace a implementace generativní AI by měli průmysloví lídři definovat klíčové prvky pro úspěch digitální strategie a porozumět potenciálním rizikům. Generativní AI je pouze jedním aspektem širší digitální strategie organizace, stejně jako velké jazykové modely (LLM) jsou pouze jedním z mnoha modelů, které společnosti mohou použít k pronásledování nových příležitostí. Zavedení gen AI a dalších technologií by mohlo pomoci urychlit růst produktivity, částečně kompenzovat pokles růstu zaměstnanosti a umožnit celkový ekonomický růst.




Comments


bottom of page