top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Návrat fúzí a akvizic v roce 2024




Článek od Morgan Stanley Investment Banking předpovídá návrat fúzí a akvizic v roce 2024 po zpomalení v roce 2023. Několik faktorů přispělo k utlumenému prostředí M&A v minulém roce, včetně vysoké globální inflace, která setrvala většinu roku 2023, a jako výsledek, centrální banky udržely úrokové sazby na vyšších úrovních, což zvýšilo náklady na půjčky pro kupující financující obchody M&A. Kromě toho akciové trhy čelily výzvám po většinu roku, což snížilo ocenění a vytvořilo nejistotu. Nakonec, velké transakce M&A pokračovaly v čelění zvýšenému regulačnímu dohledu, což ovlivnilo počet megadealů v roce 2023.

Tom Miles, šéf Americas M&A u Morgan Stanley, uvádí, že tržní síly jsou na místě, které činí návrat nevyhnutelným. Není to otázka "jestli", ale "kdy". Pět trendů, které by měly být sledovány, jak se trh M&A znovu oživí, zahrnuje:


  1. Zvýšená aktivita korporací: Očekává se, že korporátní akviziční aktivita se v roce 2024 zvýší. Index S&P 500 zakončil rok poblíž rekordních maxim, firemní bilance jsou silné, finanční trhy se zlepšují a důvěra CEO, která je úzce spojena s aktivitou M&A, roste.

  2. Návrat finančních sponzorů jak jako kupujících, tak prodávajících: Finanční sponzoři by mohli v roce 2024 urychlit nákup a prodej. Kromě rekordních 1,9 bilionu dolarů "suchého prášku", který je třeba využít, je zde stále rostoucí inventář stárnoucích aktiv vlastněných soukromým kapitálem, které je třeba zpeněžit.

  3. Aktivistické kampaně budou tlačit na řešení M&A: Diskrepance mezi společnostmi s silným provozním výkonem a těmi, které se potýkaly, vytvořila příznivé prostředí pro aktivistické investory, kteří tlačí na změny v nedoceněných společnostech.

  4. Aktivity korporátního oddělení budou řídit jasnost: Aktivita korporátního oddělení, kdy společnosti oddělují části organizace, aby zefektivnily své podnikání nebo získaly kapitál, byla odolná v roce 2023 navzdory volatilitě kapitálových trhů a pravděpodobně bude pokračovat i v roce 2024.

  5. Regionální ekonomické problémy mohou vést k přeshraničnímu M&A: Zájem evropských společností o zvýšení jejich expozice na amerických trzích je hnán podvýkonností ekonomik v regionu, zejména kvůli geografické blízkosti k válkám v Rusku a Ukrajině a mezi Izraelem a Hamásem.


Celkově jsou fúze a akvizice v roce 2024 nastaveny k oživení, poháněné vylepšením tržních podmínek a sektory energetiky, technologií a zdravotní péče, které se očekávají jako klíčové oblasti zvýšené aktivity.


 


Comments


bottom of page