top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Objevuje se nová generace nástrojů a modelů umělé inteligence




V rozhovoru publikovaném 21. prosince 2023 diskutuje Marco Argenti, hlavní informační důstojník Goldman Sachs, o rozvoji hybridního AI modelu a očekávaných trendech, které budou v nadcházejícím roce nejvíce ovlivňovat. Argenti zdůrazňuje, že vznik generativní umělé inteligence (AI) probíhá mnohem rychleji než u předchozích technologických vln a očekává, že se již brzy objeví hybridní AI ekosystém, který pomůže firmám využít příležitostí, které generativní AI nabízí.

Hybridní AI model:


  • Argenti popisuje, že na začátku každý chtěl trénovat svůj vlastní model s vlastními daty, často na vlastním zařízení pro lepší kontrolu. Avšak, aby bylo možné dosáhnout výkonu velkých modelů, byly potřebné investice ve výši stovek milionů dolarů.


  • Hybridní AI kombinuje větší modely, které slouží jako "mozek" interpretující požadavky uživatele, s menšími specializovanými modely pro konkrétní úkoly, často umístěnými na vlastních serverech nebo ve virtuálních soukromých cloudech kvůli ochraně vysoko důvěrných dat.

Zajištění bezpečnosti AI při škálování:


  • AI prošla hype cyklem rychleji než jakákoli jiná technologie. Argenti uvádí, že v roce 2024 se firmy zaměří na projekty s nejvyšší očekávanou návratností, zejména v oblastech automatizace a zlepšení produktivity vývojářů.


  • Při škálování technologie je důležitý silný důraz na bezpečnost dat, přesnost, řízení rozšiřování uživatelské základny, transparentnost, silné řízení, dodržování právních předpisů a v případě regulovaných podniků také dodržování regulace.


AI digitální správa práv:


  • Argenti očekává vznik technologií umožňujících sledování dat zpět k jejich tvůrci, což by mohlo vést k modelu, kde autoři by mohli být odměňováni za použití jejich dat v trénování AI.


Další vývoj:


  • Argenti vyjadřuje nadšení z multimodálních AI modelů, zejména z využití časových řad v AI, což by mohlo najít uplatnění ve financích a předpovídání počasí.


Regulace AI:


  • Argenti zdůrazňuje význam silného regulačního rámce pro udržení bezpečných a zdravých trhů a ochranu spotřebitelů, přičemž pravidla by měla podporovat inovace a zajišťovat rovné podmínky.


Investice do AI:


  • Peníze budou následovat vývoj korporátních výdajů. Argenti předpovídá, že kapitál se posune směrem k aplikacím a nástrojům kolem těchto modelů, což otevírá příležitosti pro inovace a agilitu.


Rozhovor s Marcom Argentim poskytuje vhled do budoucího vývoje AI a očekávaných trendů v technologii a její regulaci. Diskuse o hybridním AI modelu, potřebě bezpečnosti a compliance při škálování, vývoji AI digitální správy práv, a dalším vývoji v oblasti AI naznačuje komplexní přístup Goldman Sachs k této technologii. Zatímco Argenti nabízí optimistický pohled na možnosti AI a jeho dopad na společnost a ekonomiku, rozhovor také připomíná význam pečlivého přístupu k regulaci a bezpečnosti AI.




Comments


bottom of page