top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Pohlcování uhlíku: Jak rozšířit nový gigatunový průmysl





Zpráva z prosince 2023 je společným výzkumem společností McKinsey Sustainability a McKinsey's Global Energy and Materials Practice.

 

Zpráva zdůrazňuje zásadní roli odstraňování oxidu uhličitého (CDR) při dosahování nulových emisí do roku 2050, což je nezbytný doplněk k úsilí o dekarbonizaci. Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) identifikuje CDR jako klíčovou strategii pro neutralizaci zbytkových emisí uhlíku, jakmile jsou využity všechny ostatní metody snižování emisí. Dosáhnout potřebné kapacity CDR v gigatonovém měřítku je významnou výzvou, která vyžaduje rozvoj zralého trhu CDR a značné investice.

Klíčové body ze zprávy:

  1. Důležitost CDR: CDR je nezbytná pro řešení emisí "těžko snižitelných", které mohou přetrvávat navzdory úsilí o dekarbonizaci. Většina scénářů v souladu s Pařížskou dohodou předpokládá značné kapacity CDR.

  2. Potenciál trhu a investice: Zpráva analyzuje tržní potenciál pro CDR a poukazuje na potřebné investice pro rozšíření těchto technologií. Naznačuje, že do roku 2050 může být potřeba 6 až 10 gigatun roční kapacity CDR.

  3. Výhody pro první uživatele: Dokument zkoumá potenciální výhody pro první uživatele v různých skupinách zainteresovaných stran, což naznačuje, že tito průkopníci by mohli hrát klíčovou roli při formování trhu.

  4. Technologie CDR: Zpráva rozlišuje mezi odstraňováním založeným na přírodě (NBR) a technologicky založeným odstraňováním (TBR). NBR, které zahrnuje zlepšování ekosystémů pro absorpci CO2, je obvykle levnější, ale méně trvalé než TBR. Na druhou stranu, TBR, které zahrnuje technologická řešení pro skladování CO2, nabízí trvalejší a spolehlivější odstranění, ale za vyšší cenu.

  5. Důsledky pro podnikový sektor: Pro podniky, zejména v sektorech s těžko snižitelnými emisemi, se CDR stává klíčovou součástí tvrzení o dosažení nulových emisí podle standardů jako je Corporate Net-Zero Standard iniciativy Science Based Targets. Očekává se, že společnosti neutralizují jakékoliv zbytkové emise prostřednictvím CDR po vyčerpání možností dekarbonizace.

  6. Naléhavost a rozšíření: Je naléhavé rozšířit řešení CDR. Současné odhady ukazují, že do roku 2030 musí být kapacita pro CDR tři až desetkrát vyšší než to, co se předpokládá, že bude v provozu do té doby.

  7. Dlouhodobá strategie: Zpráva navrhuje vyvážený přístup na dlouhodobé období, využívající jak NBR, tak TBR pro zajištění flexibility a účinnosti v odstraňování uhlíku.

Závěrem zpráva zdůrazňuje nutnost rychlého rozšiřování řešení CDR pro splnění globálních cílů nulových emisí, což vyžaduje značné investice a inovace, zejména v trvalých technologicky založených odstraněních. Toto urychlení je nezbytné pro překlenutí mezery v kapacitách odstranění uhlíku a dosažení ambiciózních cílů Pařížské dohody.





Comments


bottom of page