top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Pouhé dodržování zveřejňování informací o klimatu nebude stačit



Článek "Pouhé dodržování nebude stačit, jakmile začnou platit nová pravidla pro zveřejňování informací o klimatu" od Torstena Lichtenaua, Cate Hight a Emily Pierce, publikovaný 20. prosince 2023, se zabývá přechodem od dobrovolného k povinnému zveřejňování informací o skleníkových plynech v rámci ročních finančních zpráv. Tento krok vyžaduje nové schopnosti v kanceláři CFO a představuje zásadní moment pro začlenění udržitelnosti do strategie a základních operací společnosti, což bude mít dopady daleko za rámec finančních funkcí.

 

Změna činí zveřejňování klimatických informací regulovanějším procesem, který může vyžadovat ověření auditorem nebo podobným externím posuzovatelem, a má dalekosáhlé důsledky, částečně proto, že změna přichází z mnoha směrů najednou. Příkladem je Směrnice EU o podnikovém udržitelném reportování, která začne formovat zveřejňování informací o životním prostředí a sociálních otázkách ve výročních zprávách za rok 2024 publikovaných v roce 2025. Tyto požadavky nebudou mít dopad jen na velké a kótované společnosti v členských státech EU, ale pravděpodobně se dotknou i evropských dceřiných společností téměř všech společností Fortune 500 kvůli velikosti jejich evropské stopy.

 

Mezitím standardy pro zveřejňování informací oznámené Mezinárodní radou pro udržitelnostní standardy (ISSB) jsou v procesu začlenění do regulačních požadavků v zavedených i rozvíjejících se ekonomikách. Rychle se stávají globální normou a byly podpořeny Mezinárodní organizací komisí pro cenné papíry (IOSCO), která vyzvala své 130 členských jurisdikcí, aby zvážily přijetí standardů ISSB. A existuje tlak ze strany Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) ve Spojených státech, aby dokončila posílené požadavky na zveřejňování informací souvisejících s klimatem pro americké veřejné společnosti, po návrhu vydáném na jaře 2022.

 

Zatímco CFO bude nesmírně důležitý pro splnění nových požadavků na zveřejňování, společnosti si nemohou dovolit spoléhat pouze na finanční tým. Splnění požadavků vyžaduje hluboké odborné znalosti ve finančním zveřejňování, uhlíkovém účetnictví a udržitelnosti – a jak každý z těchto prvků ovlivňuje obchodní strategii. Zvýšená transparentnost a odpovědnost implicitně spojená s regulovaným zveřejňováním znamená, že nesplnění slibů bude rychle zaznamenáno a potrestáno – nejen investory, ale také zákazníky (mnoho z nich čelí vlastnímu tlaku na snížení nepřímých emisí od dodavatelů) a zaměstnanci, kteří jsou dychtiví pochopit a podpořit udržitelnostní aktivity své společnosti.

 

Alespoň finanční týmy dotčených společností budou muset změnit způsob, jakým pracují. Ve většině odvětví, která jsou nejvíce vystavena uhlíku a energii, bude vyžadován společný přístup napříč podnikem, s explicitním propojením mezi strategií, stanovením cílů uhlíku a nakonec konkrétními akcemi potřebnými k dosažení snížení emisí a vytvoření hodnoty v procesu. Jedná se o hlubokou změnu, která bude vyžadovat víc než jen minimální dodržení nových požadavků na zveřejňování. Pro některé společnosti to představuje novou cestu k strategické diferenciaci a konkurenční výhodě.




Comments


bottom of page