top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Průzkum BCG mezi více než 1400 vedoucími pracovníky odhaluje, že generativní AI rychle mění způsob, jakým společnosti podnikají



Průzkum BCG mezi více než 1400 vedoucími pracovníky C-suite odhaluje, že generativní AI (GenAI) rychle mění způsob, jakým společnosti podnikají, ale 90 % lídrů stále čeká, až se GenAI posune za hranici hypu, nebo se omezuje na omezenou experimentaci.

 

Rok 2023 znamenal pro AI zlomový bod. ChatGPT od OpenAI se stal jednou z nejrychleji rostoucích webových platforem všech dob a nyní má měsíčně 1,5 miliardy návštěv. Brzy následovali konkurenti GenAI jako Bing Chat, Bard a další.

 

Téměř všichni vedoucí pracovníci nyní řadí AI a GenAI mezi tři nejvyšší technologické priority pro rok 2024, ale 66 % lídrů je ambivalentních nebo nespokojených s pokrokem v oblasti AI a GenAI – a pouze 6 % začalo významně zdokonalovat dovednosti. Jak mohou vedoucí pracovníci připravit své organizace na využití obchodních příležitostí, které GenAI nabízí?

 

Na tuto otázku odpovídáme průzkumem více než 1400 výkonných pracovníků C-suite ve 50 trzích a 14 odvětvích. Jejich odpovědi nám poskytly řadu vhledů.

 

AI se stala klíčovou strategickou prioritou. GenAI otevřela nový svět obchodních příležitostí a vedoucí pracovníci jsou ochotni je využít:

 

- 71 % lídrů, které jsme dotazovali, říká, že plánují zvýšit technologické investice své společnosti v roce 2024 z 60 % v roce 2023, a ještě větší procento (85 %) říká, že zvýší své výdaje na AI a GenAI v roce 2024.

- 89 % výkonných pracovníků řadí AI a GenAI mezi tři nejvyšší technologické priority pro rok 2024.

- 54 % lídrů očekává, že AI přinese úspory nákladů v roce 2024. Z těch přibližně polovina očekává úspory nákladů vyšší než 10 %, především díky zvýšení produktivity v provozu, zákaznickém servisu a IT.

 

Ale mnoho společností zaostává

Přestože nárůst investic je slibný, většina organizací nedělá dost pro to, aby plně využila výhody AI. Vedoucí pracovníci, kteří vyjádřili nespokojenost s pokrokem své organizace v oblasti AI a GenAI, zdůraznili několik výzev, včetně nedostatku talentů a dovedností (62 %), nejasných investičních priorit (47 %) a absence strategie pro zodpovědnou AI (42 %):

 

- Pouze 6 % společností se dosud podařilo proškolit více než 25 % svých lidí na nástrojích GenAI.

- 45 % lídrů říká, že v práci ještě nemají žádné pokyny nebo omezení týkající se používání AI a GenAI.

 

Vítězové se liší pěti charakteristikami:

- Investují do produktivity a růstu tržeb.

- Systematicky zdokonalují dovednosti.

- Jsou ostražití vůči nákladům na používání.

- Budují strategické vztahy.

- Implementují principy zodpovědné AI (RAI).

 

Pokud jde o budoucnost, GenAI je nyní okamžitě dostupná jakémukoli zaměstnanci, který s ní chce experimentovat. To představuje nejen nové výzvy, ale i obrovské příležitosti pro podnikání.


BCG tři hlavní strategie pro maximalizaci potenciálu GenAI:


1.      nasazení GenAI v každodenních úkolech pro realizaci 10 % až 20 % potenciálu produktivity,

2.      přepracování klíčových funkcí pro 30 % až 50 % zvýšení efektivity

3.      a vytvoření nových obchodních modelů GenAI pro budování dlouhodobé konkurenční výhody.




Comments


bottom of page