top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Přeměna pojišťovnictví prostřednictvím umělé inteligence - Odemykání síly dat v nové éře



Arthur D. Little: José González, Andreas Buelow, Bohumil Hyánek, Dr. Nawaf Almaskati, Sara Nasaif


Datum publikace: Únor 2024


Klíčové body


Pojištění, odvětví založené na datech, prochází zásadní proměnou zprostředkovanou AI, která překonává tradiční omezení a umožňuje hlubší analýzu a personalizaci. Autoři zdůrazňují význam strukturovaných i nestrukturovaných dat pro pochopení chování zákazníků a rizik, přičemž nové technologie umožňují efektivnější zpracování a analýzu těchto informací.


Využití AI v pojišťovnictví zahrnuje strojové učení pro předpovědi a hodnocení rizik, zpracování přirozeného jazyka pro zlepšení interakce se zákazníky a rozpoznávání obrazu pro rychlé vyhodnocení pojistných událostí. Tyto technologie nabízejí značné výhody, jako je personalizace služeb, efektivnější podvodná detekce a rychlejší vyřizování pojistných událostí, což vede k lepší spokojenosti zákazníků a snížení provozních nákladů.


Autoři zdůrazňují čtyři kroky pro úspěšnou integraci a nasazení AI v pojišťovnictví:


1. identifikace případů použití,

2. definování očekávaných výhod,

3. výběr AI řešení a jejich implementace

4. monitorování.


Analýza


Článek vyniká důkladnou analýzou a představuje relevantní přehled o vlivu AI na pojišťovnictví. Síla argumentace spočívá v kombinaci teoretických perspektiv a praktických příkladů, které dokládají potenciál AI transformovat odvětví. Jako možná slabina se jeví nedostatečné prozkoumání etických a soukromých aspektů využívání AI, což jsou klíčové oblasti, které vyžadují hlubší diskuzi.


Závěr


Článek představuje přesvědčivou vizi budoucnosti pojišťovnictví, kde AI hraje klíčovou roli ve zlepšování efektivity, přesnosti a zákaznického servisu. Jeho přínos spočívá ve zdůraznění potřeby adaptace na technologické inovace a v etickém přístupu k využívání dat, což jsou zásadní faktory pro udržitelný rozvoj odvětví v digitální éře.




Comments


bottom of page