top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Riziko je všude



Článek "Riziko je všude: Hyper-perturbace vyžaduje neustálou reinvenci" z února 2, 2024, zdůrazňuje, že riziko je všudypřítomné a jednotlivá rizika nyní ovlivňují jedno druhé, vytvářejíce síť hrozeb. Společnosti čelí výzvě, jak se vypořádat s riziky z jiných sektorů, a vedoucí pracovníci v oblasti rizik ukazují cestu vpřed. Pomáhají svým společnostem sebevědomě přijímat větší rizika, aby podpořili svůj růst a agendu odolnosti.

 

Studie rizik Accenture z roku 2024 zjistila, že více než osm z deseti profesionálů v oblasti rizik uvádí, že komplexní, propojená rizika se objevují rychleji. Mezi top rostoucí rizika patří: operativní rizika (30%); finanční rizika (30%); a rizika disruptivních technologií (29%), což je o devět procentních bodů více než v roce 2021. Rostoucí význam od roku 2021 má také regulační a compliance riziko, které vzrostlo o osm procentních bodů na 27%.

 

Přidává se k výzvě fakt, že naše výzkumy ukazují, že individuální rizika mohou rychle přerůst v vážné hrozby, když jsou propojená, vytvářejíce síť rizik, která musí být zmírňována a řízena. Například operativní rizika zvyšují také strategická, regulační a compliance, finanční, datová rizika a rizika porušení ochrany soukromí a disruptivní technologická rizika. Ztěžující okolností je, že rizika migrují napříč sektory a stávají se vážným problémem pro naše respondenty výzkumu.

 

Společnosti musí přemýšlet jinak o zmírňování a navigaci v riziku. Částečně to znamená modernizovat dovednosti a technologie funkce rizika. Ale také to znamená zavedení rizikového mindsetu napříč celou organizací, aby každá funkce a zaměstnanec měli nástroje a schopnosti detekovat a zmírňovat hrozby. V dnešním digitálním světě je riziko záležitostí každého, protože riziko je všude.

 

Vedoucí pracovníci v oblasti rizik ukazují cestu vpřed tím, že urychlují reakci svých společností na rozsáhlejší a složitější rizikové prostředí a přijímají kroky k přeměny řízení rizik. Za vzor by měly následovat cestu, kterou stanovili vedoucí pracovníci v oblasti rizik z naší studie. Mají zralejší schopnosti v oblasti rizik a jsou více reaktivní vůči vznikajícím rizikům. Jsou schopnější identifikovat dopad individuálních rizik na sebe navzájem a jsou mnohem aktivnější v prioritizaci akcí k přípravě funkce rizik na řešení rostouc

 

í úrovně složitosti a urychleného tempa dnešní rizikové krajiny.

 

Riziko: akcelerátor růstu a odolnosti. Konsensus z našeho výzkumu rizik je, že riziko je všude. Přesto existuje nedostatek shody ohledně naléhavosti reagovat a budovat potřebné schopnosti a vedení k budoucímu důkazu funkce rizika. Naše práce s klienty konzistentně ukazuje, že mindset "dostatečně dobrý" v řízení rizik vystavuje společnosti větším úrovním hrozeb a zranitelností, zatímco podkopává obchodní odolnost a růst. Společnosti, které se snaží změnit směr svého řízení rizik, mohou napodobovat vedoucí pracovníky v oblasti rizik čtyřmi způsoby: investovat do nových a vznikajících technologií pro lepší detekci, kvantifikaci a zmírnění rizik napříč podnikem; vytvořit vedoucí pracovníky budoucnosti pro odemknutí obchodní odolnosti a růstu; maximalizovat agilitu funkce rizika pro rychlou reakci na vznikající hrozby prostřednictvím robustnějších schopností a flexibilní architektury; a udělat z rizika záležitost každého.


 


コメント


bottom of page