top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Síla programovatelnosti digitální měny




Článek nazvaný "Síla programovatelnosti digitální měny" od Bojana Obradoviče, hlavního digitálního ředitele HSBC v Hongkongu, publikovaný 12. prosince 2023, zkoumá nové možnosti, které by mohla přinést programovatelnost digitálních měn. Obradovič představuje koncept, kde obchodníci mohou vydávat okamžité odměny se specifickými charakteristikami, jako je například 40% sleva pro zákazníky, kteří nakoupí v následujících čtyřech hodinách a nacházejí se do čtyř kilometrů od určité lokace. Tento přístup by mohl revolučně změnit způsob, jakým interagujeme s penězi, a otevřít dveře novým typům transakcí.


Hlavní část článku se zabývá potenciálem programovatelných digitálních měn, které by mohly zlepšit efektivitu distribuce finančních prostředků, usnadnit vzájemné pobídky mezi transakčními stranami nebo automatizovat procesy, jako jsou vazané (escrow) účty. Programovatelnost by mohla eliminovat potřebu třetí strany pro držení kapitálu, protože digitální měna by mohla být odeslána s podmínkou, že prostředky budou uvolněny až po splnění podmínek escrow. Tato vlastnost by mohla také pomoci v boji proti podvodům tím, že umožní automatické vrácení finančních prostředků, pokud zboží není doručeno nebo neodpovídá popisu.


Obradovič zdůrazňuje význam HSBC v rozvoji digitálních měn, uvádějící, že 56% bankovek v oběhu v Hongkongu je vydáváno HSBC, a poukazuje na spolupráci banky s centrálními bankami a průmyslovými asociacemi na iniciativách digitálních měn, včetně pilotního projektu mBridge. Tento projekt je dosud největším pilotem mezibankovních digitálních měn centrálních bank (CBDC) pro přeshraniční obchod, usnadňující efektivní a téměř okamžité přeshraniční obchodní transakce.


Nicméně, Obradovič také upozorňuje na potenciální obavy související s programovatelností, jako jsou otázky finanční flexibility, soukromí a možnost zneužití. Podtrhuje nutnost pečlivého zvážení a vyvážené implementace programovatelných digitálních měn, s cílem maximalizovat jejich přínosy při minimalizaci rizik.


V závěru článku Obradovič shrnuje, že přestože je potřeba dalšího průzkumu a úvah, programovatelnost by mohla přinést nekonečné výhody a inovace v budoucím využívání peněz. Tento článek přispívá k diskusi o budoucnosti financí tím, že poukazuje na potenciální transformační sílu programovatelných digitálních měn a zdůrazňuje význam inovace a spolupráce ve finančním sektoru.


Comments


bottom of page