top of page
business-man-working-by-using-laptop-computer-hands-typing-keyboard-professional-investor-

PŘÍSPĚVEK

Vliv makrofaktorů na technologický sektor Číny

 



Podcast s názvem " Výhled růstu čínského technologického sektoru ", na který poukazuje Shawn Kim, vedoucí týmu pro výzkum technologií v Asii u Morgan Stanley, v podcastu "Thoughts on the Market" z 16. ledna, nabízí pohled na výzvy, kterým čelí Čína vstupem do roku 2024. Kim a jeho kolegové diskutují o tom, co nazývají Čínou "3D cestou", kde 3D znamená dluh, deflace a demografie. Tyto faktory představují významný tlak na ekonomický růst Číny, očekává se, že jej udrží na pomalém tempu delší dobu, což vyvolává obavy z potenciálních rizik prodlouženého deflačního prostředí.


Situace v Číně, včetně rychlého poklesu prodeje a investic do nemovitostí, rizika nesplácení a počátečních známek deflace, byla přirovnána k dlouhodobé deflaci v Japonsku, kterou poháněl pokles na trhu s nemovitostmi a demografická výzva stárnoucí populace. Navzdory těmto výzvám se Čína v posledním desetiletí rychle stala jedním z nejdůležitějších trhů pro globální průmysl informačních a komunikačních technologií (ICT), což je trend podporovaný ekonomickým růstem Číny, který řídí poptávku po IT infrastruktuře a velkou populační základnou, která řídí poptávku po spotřební elektronice.


Čína se také stala největším trhem pro průmysl polovodičů, přičemž v posledním desetiletí tvoří asi 36 až 40 % globálních příjmů z polovodičů. S cílem dosáhnout soběstačnosti a lokalizace v oblasti polovodičů Čína agresivně rozšiřuje svou výrobní kapacitu, která aktuálně představuje asi 25 % globální kapacity.


Na dlouhodobý výhled ekonomické zpomalení Číny pravděpodobně povede k nižším obchodním tokům v jiných zemích, špatné alokaci zdrojů napříč sektory a zeměmi a sníženému přeshraničnímu šíření znalostí a technologií. Výroba polovodičů v Číně bude nadále čelit významným výzvám. S přechodem světa na multipolární model a překonfigurováním dodavatelských řetězců je zahájen další postupný proces snižování rizik ve výrobě robotů mimo Čínu, včetně výroby polovodičů. V extrémnějším scénáři by úplné obchodní odpojení připomínalo 80. léta, kdy soutěž mezi USA a Japonskem v oblasti polovodičového průmyslu výrazně zintenzivněla.


Ekonomický tým Morgan Stanley věří, že Čína může účinně překonat hrozbu dluhové deflace během následujících 2 až 3 let. Je však důležité poznamenat, že rizika jsou nakloněna směrem dolů, s potenciálně zpožděnou politickou reakcí, která by mohla vést k prodloužené deflaci a mohla by snížit nominální růst HDP na 2,2 % v letech 2025 až 2027. Na základě historického vztahu mezi nominálním růstem HDP a celkovým adresovatelným trhem informačních a komunikačních technologií odhaduje, že čínský trh ICT a trh s polovodiči by mohl v roce 2024 potenciálně klesnout o 5 až 7 % a možná až o 20 % do roku 2030 v nejhorším scénáři.


 


Commentaires


bottom of page